Ki volt Mona Lisa?
2018. április 21. írta: Csiribusz

Ki volt Mona Lisa?

A Mona Lisa a világ egyik legismertebb festménye, melyet Leonardo da Vinci készített 500 évvel ezelőtt. Hosszú ideig királyok falán lógott, ma a párizsi Louvre-ban látható. Vajon ki lehetett ez a sejtelmes mosolyú nő és milyen viszontagságokon ment keresztül a festmény az idők során?

A Mona Lisát 1503 és 1506 között készítette Leonardo da Vinci. Alkotója nem adott címet a festménynek, ezt a művész életrajzírója, Giorgio Vasari tette meg 1550-ben, da Vinci halála után 31 évvel. (A Mona az olasz madonna rövidítése, ami asszonyt jelent, tehát a festmény címe magyarul Lisa asszony.)

ml1.jpg

Leonardo da Vinci 1516-ban I. Ferenc francia király invitálására Franciaországba költözött, Amboise mellett, a Clos Lucé kastélyban élt. A Mona Lisa 1517-ig maradt da Vincinél, ekkor ugyanis eladta a királynak 4000 aranyért. (Más források azt állítják, hogy da Vinci 1519-es halála után valamelyik tanítványa, Francesco Melzi vagy Gian Giacomo Caprotti da Oreno örökölte a Mona Lisát és csak később került I. Ferenchez). A festményt nagy becsben tartották a francia uralkodók, XIV. Lajos még Versailles-ba is magával vitte. Egy ideig Bonaparte Napóleon is birtokolta, majd 1804-ben a párizsi Louvre adott otthont a Mona Lisának, ahol hosszú évekig nem érte semmi atrocitás (csupán az 1870-71-es porosz-török háború idején kellett egy bresti fegyverraktárba szállítani).

1911. augusztus 21-én, Vincenzo Peruggia, olasz szobafestő, aki korábban a Louvre-ban dolgozott, takarítónak álcázva magát leemelte a falról a Mona Lisát és egyszerűen kisétált vele. A lopásra 36 órával később derült fény, a rendőrség nagy erőkkel kereste a tettest. A gyanúsítottak között volt Picasso és a híres költő, Apollinaire is, de nem volt bizonyíték ellenük. A nyomozók tanácstalanok voltak. A Mona Lisa ekkor tett szert világhírnévre, azelőtt csak a művészettörténészek körében volt kedvelt alkotás, szinte minden híradás csak az ellopott festményről szólt.

ml2.jpg

A festmény két évvel később, 1913. december 12-én került elő, amikor Peruggia el akarta adni 500 ezer líráért a Firenzében lévő Uffizi képtárnak. A tolvajt feljelentették a rendőrségen, majd elfogták és letartóztatták. Vincenzo Peruggia azzal védekezett, hogy tettét hazafiasságból követte el, úgy gondolta, hogy a Mona Lisa (bár törvényes úton került francia tulajdonba) Olaszországot illeti. Az olasz közvélemény hősként tisztelte Peruggiát. A lopásért 12 hónapot kapott, melyből csak 7-et kellett letöltenie. A Mona Lisát néhány hétig az Uffizi képtárban állították ki, majd visszakerült a Louvre-ba.

A sokat megélt Mona Lisa ezután sem „unatkozott”, a második világháborúban el kellett rejteni a nácik elől, 1956-ban restaurálásra szorult, mert egy vandál savat fröcskölt rá, majd egy másik rongáló egy követ hajított hozzá. 1963-ban egy időre a New York-i Metropolitan Múzeumba vitték, ahol több mint egy millióan láthatták. A korábbi esetekből tanulva úgy döntöttek, hogy a festményt golyóálló üveggel védik. Így nem esett baja, amikor 1974-ben, Tokióban vörös festéket akartak rá önteni, vagy 2009-ben, amikor egy orosz nő egy csészével dobta meg a festményt.

Lillian Schwartz úgy véli, hogy a Mona Lisa önarckép, vagyis da Vinci saját maga női változatát festette le. Digitális elemzés alá vetette a Mona Lisát és a festő önmagáról készített rajzait, és egyezést talált. Akik nem értenek egyet Schwartz teóriájával, azzal érvelnek, hogy a művész gyakran hasonló stílusban dolgozott, és ez az egyezés oka.

ml3.jpg

Maike Vogt-Lüerssen német történésznő szerint a festmény Aragóniai Izabellát, Milánó hercegnőjét ábrázolja. Leonardo 1482 és 1499 között volt a milánói hercegi udvar tudósa és művésze. A történésznő úgy gondolja, hogy festmény jóval korábban, 1489-ben készült.

A legtöbb bizonyíték viszont arra utal, hogy Leonardo da Vinci, Francesco del Giocondo selyemkereskedő feleségét, Lisa Gherardinit festette le. Giorgio Vasari, da Vinci önéletrajzírója már 1550-ben megemlítette a hölgy nevét, a történészek viszont nem voltak biztosak a forrás hitelességében. 2005-ben a Heidelbergi Egyetem könyvtárának szakértői egy Cicero leveleit tartalmazó könyvre bukkantak, melynek margójára, a festő ismerőse, Agostino Vespucci, 1503 októberében azt írta, hogy da Vinci éppen egy Lisa del Giocondo nevű nő portréján dolgozik. A felfedezés 2008 januárjában vált ismertté a nyilvánosság számára, amikor egy német rádióállomás beszámolt róla.

ml4.jpg

Lisa Gherardini 1479. június 15-én született Firenzében, egy kis bérházban a Via Sguazza és a Via Maggio sarkán. A család rossz körülmények között élt. Lisa volt a legidősebb hat testvére közül.

ml5.jpg

Lisa 16 évesen, 1495-ben ment férjhez Francesco del Giocondohoz, a tizennégy évvel idősebb ruha- és selyemkereskedőhöz. Francesco később hivatalnoki állást kapott. Öt közös gyerekük született, Piero, Camilla, Andrea, Giocondo és Marietta. (Camilla és Marietta apácák lettek). A férj az előző házasságából származó kisfia, Bartolomeo is velük élt, Firenzében, a Via della Stufán található házukban.

ml6.jpg

Francesco del Giocondo, jó barátságot ápolt Leonardo da Vinci apjával, Piero da Vincivel. Piero közjegyző volt, sokat segített Francescónak és bátyjának. 1503-ben Piero da Vinci megkérte fiát, Leonardót, hogy fesse meg barátja feleségét, Lisát. A festmény azonban sosem került a Giocondo család birtokába, mert Leonardo nem volt elégedett művével, hosszú éveken át tökéletesítette.

Francesco del Giocondo 1538-ban halt meg, Lisa ezután apácának állt és a firenzei Szent Orsolya zárdába költözött. Őt 1542-ben érte a halál, 63 éves korában.

Forrás: erdekesvilagunk.blog.hu - Tokár Tamás Zalán írása

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr4413729740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RuRu 2018.04.21. 20:31:01

Kedves Csiribusz!
Nagyon jó lett ez a bejegyzés is, különösen örültem neki, mert szívesen olvasok mindent, ami Da Vincihez kapcsolódik!
Nem jellemző, hogy kommentet írjak valahova, de most azért írtam, mert úgy látom, mások se nagyon kommentelnek, pedig szerintem megérdemelnél több visszajelzést.
És most nézem a többi új bejegyzést..... :-D
süti beállítások módosítása