A történelem legérdekesebb ragadványnevei
2018. május 18. írta: Csiribusz

A történelem legérdekesebb ragadványnevei

A történelem során mind az ókorban, mind a középkorban kedvelt volt uralkodókat, főméltóságokat ragadványnevekkel illetni. A történelem megőrizte őket és előszeretettel használja. Ma talán sokan nem is tudják ki volt I. Károly magyar király, de Károly Róbert (olasz neve Caroberto, melyből a köznyelv hozta létre közismert elnevezését) máris ismerősen cseng.

Mi alapján adtak a kortársak ragadványnevet?

- A külső megjelenés (pl.: Rőtszakállú Frigyes, Vak Béla),

- a belső tulajdonságok (pl.: Szemérmes Boleszláv, Büszke Simeon),

- rendkívüli tettek (pl.: Véres Mária, Rettegett Iván)

- államvezetői képességek (pl.: Törvényhozó Alfonz, Tengerész Henrik). 

A legegyszerűbb ragadványnevek a „Nagy”, „Szent” jelzők, de vannak nagyon érdekesek, vagy mulatságosak is köztük, melyeket legtöbbször politikai ellenfelek, vagy a köznép adott.

Humoros ragadványnevek:

- Polconszaró György: Egy magyar nemes úr, aki technikai újításként a szolgáival építtetett pottyantós vécét. A kor szokása egy gödör ásása volt és mellé szúrva 2 karó, amibe kapaszkodni lehet. György valószínűleg az új módit valahol látta. Felvilágosult emberként megpróbálta bevinni a közhasználatba. Egy ülő alkalmatosságot készíttetett a lyuk fölé. Ez annyira megragadta a kor emberének fantáziáját, hogy elnevezték Georgius Polczonzaronak, mely egy urbáriumban* maradt ránk.

rn1.jpg

- I. Teveszájú Lipót: magyar király (1640-1705), ragadványnevét azzal érdemelte ki, hogy örökölte Habsburg ősei jellegzetes előreugró, duzzadt alsó ajkát, amely annyira erőteljes volt, hogy kortársai csak e néven gúnyolták őt. (Képe az oldal tetején látható.)

- V. Trágyanevű Konstantin: A 8. században élt bizánci császár politikai ellenfeleitől kapta nevét. Azt terjesztették, hogy gyerekként belepiszkított egy keresztelőmedencébe.

- IX. Nyálas Alfonz: leóni király, aki ha izgatott volt, folyt a nyála.

- Apaszerető Ptolemaiosz: aki azért kapta ezt a szép jelzőt, mert az összes családtagját megölette, csak az apját hagyta életben. Lemészároltatta az anyját, az öccsét, a nagybátyját, majd feleségül vette a saját nővérét, de miután megunta, őt is átsegítette a túlvilágra. Egyetlen rokona halt meg természetes halállal, az apja.

- Széphajú Harald: Norvégia egyesítője és első királya. Megfogadta, addig nem vágja le és fésüli ki haját, amíg el nem nyeri választottja kezét. 10 évig tartott. Kitartásával pedig nemcsak a királylány kezét, hanem a Széphajú melléknevet is elnyerte. A haján a mai lányok szeme is megakadna, mert a források szerint derékig érő, szőke, dús fürtjei voltak. 

- II. Részeges Szelim: török szultán (1524-1566), sejthető, hogy hírhedt volt iszákosságáról, de attól válik érdekessé a név, hogy iszlám ember nem ihat.

- III. Csupaszlábú Magnus: norvég király (1093-1113), lábán valószínűleg nem nőtt szőr. Az igazán szőrös vikingeknél nyilván ez furcsa volt.

- Nyúllábú Erik: norvég uralkodót azért nevezték el így, mert hamar megfutamodott. Később hiába szerezte vissza a trónt. Ő magát Felejthetetlennek címezte, de miután hamar meghalt, így a Nyúllábú ragadványnév tartósabbnak bizonyult, mint a Felejthetetlen.

- I. Nyúllábú Harold: Úgy látszik a Nyúllábú népszerű ragadványnév volt. Angol király (1037-1040), melléknevét gyorsaságáról és vadászatban való ügyességéről kapta.

- II. Rettenetes Gyula: római pápa (1503-1513). Katonapápának is nevezték az Egyházi állam területének visszaszerzése és hatalmának megszilárdítása miatt.

- Csontnélküli Ivar: A 9. században élt viking harcos valószínűleg az osteogenesis imperfecta (üvegcsontúság) nevű ritka betegségben szenvedett, amely rendkívül törékeny csontokat okoz. Ez nem lehetett valami előnyös számára, hiszen a „munkája” fosztogatás és a gyilkolás volt, ami a szokatlanul törékeny csontokkal nem lehetett egyszerű feladat.

- Civilizátor Alexander von Bach báró: osztrák belügyminiszter. A ’48-as szabadságharc utáni nyolcesztendős magyarországi elnyomás kedvezőtlen sajtóvisszhangját akarta megváltoztatni azzal, hogy a külföld befolyásolására kiadatta a “Rückblick” című röpiratot. Amelyben a “civilizált Ausztria” fölemelte a “barbár Magyarországot”. Madách Imre sem állhatta meg, hogy be ne mutassa a Bach-féle “műveltségterjesztés” valódi vonásait. “A civilizátor” című szatírájában (1859), melynek címe ráragadt a báróra.

- Kékfogú Harald: 911 és 986 között élt, s egyidejűleg volt Dánia és Norvégia uralkodója. Azért nevezték kékfogúnak, mert a temérdek elfogyasztott áfonyától kék volt a foga. Róla nevezték el a bluetoothot, a mobiltelefonokban alkalmazott adatátviteli rendszert, amely képes úgy összekapcsolni két eszközt, ahogy Harald a két északi országot.

- Kalapács (Martell) Károly: frank maiordomus (720-741), 732-ben kalapácsként zúzta szét az arab előrenyomuló seregeket Poitiers-nél.

Forrás: torizzotthon.hu

Képforrás: hellodelsomosgy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr1913977820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása