Miért fénylettek a katonák sebei?
2018. július 21. írta: Csiribusz

Miért fénylettek a katonák sebei?

ph4.jpg

Angyali ragyogás” – miért fénylettek a katonák sebei az amerikai polgárháborúban? Az amerikai polgárháború egyik legkülönösebb – és sokáig megmagyarázhatatlannak hitt – jelensége volt, amikor a véres Shiloh-i csatát követően számos sebesült arról számolt be, hogy sebei zöldeskék fénnyel ragyogni kezdtek az éjszaka folyamán.

Az 1862 tavaszán vívott Shiloh-i, vagy más néven Pittsburg Landingi csata, az amerikai polgárháború legvéresebb ütközetei közé tartozik. Az északi hadsereg Ulysses S. Grant vezetésével a Tennessee folyó mentén igyekezett betörni a Konföderáció területére. A vele szemben álló déli erők vezetői, Albert Sidney Johnston és P.G.T. Beauregard április 6-án meglepetésszerű támadást intéztek az északiak tábora ellen és sikeresen elkezdték visszaszorítani az ellenséget a folyó felé.

ph3.jpg

Grant azonban végül képes volt megvédeni kulcsfontosságú állásait – és ezzel elkerülni, hogy a déliek lényegében a teljes hadseregcsoportot megsemmisítsék –, majd az éjszaka érkező 20 ezer fős erősítés révén a következő nap megfordította a csata menetét. A konföderációs erők így végül a visszavonulás mellett döntöttek. Április 7-ének éjszakáján több mint 20 ezer amerikai katona (északi és déli együttesen) holtteste borította a csatamezőt, ahol még további több ezer sebesült várta a hajnalt és a vele érkező orvosi segítséget.

ph2.jpg

A sáros mezőn töltött este folyamán számos katona arra lett figyelmes, hogy a csatában szerzett sebei furcsa, zöldeskék fénnyel kezdtek ragyogni. A jelenségre sem ők, sem a később őket ellátó orvosok sem tudtak magyarázatot adni. A helyzet még inkább zavarba ejtővé vált, miután kiderült, hogy azok a katonák, akik fénylő sebekről számoltak be, sokkal nagyobb arányban élték túl a következő napokat és sebesüléseik is hatványozottan gyorsabban gyógyultak be.

A gyógyító hatása miatt „angyali ragyogás” névre keresztelt jelenség közel másfél évszázadon keresztül érthetetlen volt a korszak kutatói számára, akik közül sokan csak legendának vélték azt, a tömeges beszámolók ellenére is. A rejtély végül 2001-ben oldódott meg egy középiskolás fiú, az akkor 17 éves Bill Martin, illetve mikrobiológus édesanyja, Phyllis (és egy családi barátjuk, Jonathan Curtis) révén.

ph1.jpg

Bill egy iskolai projekt keretében kezdett foglalkozni a Shiloh-i csatával, amikor felkeltette érdeklődését az angyali ragyogás története. Édesanyja útmutatásával ezért elkezdték sorra venni a biolumineszcens – egy kémiai reakció révén fényt kibocsátó – baktériumokat és összevetni azokat Shiloh környékének élővilágával. Hamarosan kiderült, hogy a vidéken elterjedt egy különös fonálféreg, amely szimbiózisban él a Photorhabdus luminescens baktériummal.

Eme parazita fonálféreg úgy táplálkozik, hogy belerágja magát rovarok lárváinak vérereibe, majd ott kibocsátja magából az említett baktériumot. A Photorhabdus luminescens itt kibocsát magából egy kémiai anyagot, amely elpusztítja a gazdaállatot és minden közelben lévő mikroorganizmust. Ez az anyag pedig épp olyan színű fénnyel világít, mint amilyenről a csata sebesültjei beszámoltak 1862-ben.

Bár az emberi test hőmérséklete alapvetően túl magas ahhoz, hogy abban túléljen ez a baktérium, a hideg, sáros talajon fekvő katonák valószínűleg eléggé kihűltek már ahhoz, hogy már alkalmas környezetet biztosítsanak a Photorhabdus luminescens számára. A talajról a sebeikbe mászó baktériumoknak így végül sokan az életüket köszönhették: azok ugyanis természetüknek megfelelően elpusztították a környezetükben felbukkanó egyéb kórokozókat, megelőzve ezzel a számukra „otthont adó” sebek elfertőződését.

Forrás, képforrás: m.mult-kor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr914112683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása