Gésák
2018. november 26. írta: Csiribusz

Gésák

gesa1.jpg

Ki ne hallott volna a gyönyörű japán gésákról, akik fehérre festett arccal, komoly vonásokkal és csodálatos kimonókban szórakoztatják a férfiakat? Cikkünkben bemutatjuk, hogyan is élnek e csodálatos nők!

A gésák talán a világ legtitokzatosabb személyei, ugyanis igen keveset tudnak róluk azok, akik nem tartoznak a köreikbe. A gésák úgynevezett okijákban laknak. Egy-egy okijának több gésája is lehet. A gésák életét szolgálók segítik, emellett pedig mindegyikük rendelkezik saját öltöztetővel. A gésaélet már egészen kiskorban megkezdődik, gyerekkoruktól kezdődik az oktatás. Az okija vezetője igyekszik otthona lakóiból remek gésákat képezni, ugyanis ők keresetük egy részét az okijának kötelesek adni. Ha a vezetőnek nincs vér szerinti lánya, akkor egy gésát adoptálhat, aki majd az okiját örökli. Ennek a hátránya az, hogy az örökbe fogadott gésa minden jövedelme az okiját illeti.

A gésák igen babonásak, így minden nagyobb esemény vagy döntés előtt előveszik kalendáriumukat, hogy tudomást szerezzenek arról, alkalmas-e az időpont cselekedetükre. Az sem ritka, hogy látogatást tesznek jósaiknál.

A népszerű gésák számára lehetőség van arra, hogy húguknak fogadjanak egy kevésbé képzett, ám jó adottságokkal rendelkező gésajelöltet. Ezt egy rövid szertartás keretein belül teszik. A nővér feladata, hogy felkészítse a gésajelöltet a rá váró életre. A jelölt kötelessége pedig az, hogy elnyerje a nővér hódolóinak jóindulatát és vele együtt látogassa és szórakoztassa a teaházak férfi vendégeit.

A jelöltből csak akkor válik teljes jogú gésa, ha eléri a 18. életévét. Érdekesség, hogy a jelöltek és a gésák közötti különbség az öltözködés tekintetében is megjelenik. A jelöltek színes, mintás szalagot viselnek a hajukban, ezzel szemben a mizuagén átesett jelöltek szalagja piros.

gesa2.jpg

A mizuage egy szertartás, melynek során a gésajelölt megválik leányságának virágától, a szüzességétől. A szüzesség elvesztése igen komoly üzleti jellegű kérdés, ugyanis egy népszerű jelölt esetében megindul a férfiak között a licitálás, hogy ki ajánl többet az ominózus alkalomért. Amelyik férfi nyer, együtt tölthet egy éjszakát a leendő gésával és ezzel a lány mizuage-patrónusa lesz belőle, ám ez nem jogosítja további kedvezményekre.

Ha egy jelöltből gésa válik, meg is házasodhat, ekkor pedig a párját dannának hívják. Danna általában jómódú üzletemberből lesz, aki a továbbiakban finanszírozza a gésa lakhatását, oktatását, ruházkodását és egyéb költségeit, cserébe bármikor összejöhet a gésával, amikor csak kedve tartja. A danna emellett pedig olykor drága ajándékokkal lepi meg gésáját, mint például kimonókkal, drágakövekkel, ékszerekkel. Az, hogy egy férfi dannája lesz egy gésának, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne felesége, esetleg még több más gésája is, ám ezt igen kevesen engedhetik meg maguknak. Mindezen túl pedig a danna kérvényezheti, hogy gésája ne szórakoztasson más férfiakat rajta kívül.

gesa3.jpg

A gésajelölteknek kötelességük megtanulni shamiszenen játszani, valamint táncolni, sminkelni, mozogni. A gésák feladata ugyanis az, hogy legyenek műveltek, tudják szórakoztatni a férfiakat, táncukkal, legyenek műveltek, tudjanak változatosan csevegni, emellett pedig ők szolgálják fel a férfiaknak a teát vagy a szakét, mely egy egyszerű rizspálinka. Ha egy nővér elviszi a húgát bemutatni a társaságnak és megismertetni a vendégekkel, a tanonc elsődleges feladata, hogy figyeljen, továbbá megnyerje a férfiak tetszését, mindemellett pedig neki kell kikísérnie a vendégeket a mosdóba.

A gésák szépítkezése igen hosszú időt vesz igénybe, emellett pedig alaposságot is igényel. A fehér festéket ecsetekkel viszik fel az arcra. Érdekesség, hogy minél idősebb egy gésa, annál kevesebb fehér festéket kell felvinnie. Az árnyalást kis festékrudakkal végzik, melyek alig pár centisek, ám kőkemények, valamint az egyik végük köré ezüstfólia van tekerve. A szemöldök megrajzolása egy úgynevezett Paulownia fa egyik száraz ágacskájával történik, mely valójában viaszrudacska. Az 1900-as évek elején a gésák fülemüle ürülékével készült krémet használtak az arcukra, mely ugyan igen drága volt, ám úgy tartották, hogy jót tesz a bőrnek.

gesa4.jpg

A gésák jelöltségük idején új nevet kapnak, melyet a nővér választ ki. A későbbiekben ezt a nevet veszik fel, és gésaként is ezen a néven ismerik őket, így korábbi nevük többé nem számít.

Mindenesetre a gésák élete nem könnyű, hiszen képtelenek egymaguk felöltözni, minden esetben szükségük van az öltöztetőjükre, mindig kedvesnek, érintetlennek, komolynak és szórakoztatónak kell lenniük. Ha egy férfi érdeklődést mutat irántuk, azt nem szabad elriasztaniuk maguktól. Életükben nincs helye szerelemnek, ugyanis igen ritka az az alkalom, amikor a szerelme lesz a gésa dannája. Ha egy gésa bármilyen módon megbántja okijájának vezetőjét, úgy az elküldheti otthonából a gésát, akinek ha szerencséje van, akkor átveszi egy másik okija, ha pedig ez nem történne meg, könnyűszerrel a prostituáltak között végzi.

Forrás, képforrás: starity.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr1214394644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása