Dede, a faember
2018. december 20. írta: Csiribusz

Dede, a faember

Indonézia mélyén lakik Dede, akinek a végtagjai ma inkább faágakhoz és gyökerekhez hasonlítanak, testét pedig csúnya barna hegszerű képződmények borítják, akár a fakéreg. A 36 éves családapa végre megtudta mi okozza azokat a kinövéseket, amik 18 éves kora óta kínozzák, sőt a vizsgálatokat elvégző amerikai orvoscsapat már egy lehetséges terápiát is kidolgozott, hogy a "faemberből" újra normális emberi lény lehessen.

Az egykori építőmunkás életét egy 15 éves korában a térdén elszenvedett vágás változtatta meg. Néhány hét alatt hatalmas daganat alakult ki a sebben, ami eleinte még nem aggasztotta, bízott benne, hogy idővel elmúlik, ez azonban nem így történt. A helyi, indonéz doktorok megpróbáltak kezdeni valamit a betegséggel, Dede több fájdalmas operáción is átesett, ezek azonban inkább csak rontottak az állapotán. A műtétek során levágták, esetenként leégették a kinövéseket, melyek azonban néhány héten belül, sokkal gyorsabb ütemben visszanőttek. Húszas éveire már munkaképtelenné vált, idővel az alapvető tevékenységek elvégzése is komoly problémákat okoztak számára.

fae1.jpg

A nyugat-jávai fiatalember esete magával ragadta dr. Anthony Gasparit, a Marylandi Orvosi Egyetem dermatológiai karának elnökét. "Teljesen megdöbbentett. Semmi ehhez foghatót nem láttam korábban" - mondta Gaspari. - "Az eset teljes szokatlansága keltette fel az érdeklődésem, a testén található kinövések olyasvalamik, amikkel nem találkozunk a klinikai gyógyászatban". Dr. Gaspari mintákat vett a kinövésekből, majd átfogó elemzés alá vette Dede szöveteit és vérét. Az orvos meglepve tapasztalta, hogy a rendellenességeket a humán papilloma vírus (HPV) okozta, ami a hagyományos szemölcsökért is felelős.

Az ember rendszerint egy év alatt megszabadul ettől a kórokozótól, Dede azonban egy ritka immunrendszeri elégtelenségben szenved, ezért nála nem működött a megtisztulási folyamat. Az immunhiányt két hibás gén öröklődése okozza, ami rendellenesen alacsony védő fehérvérsejt, úgynevezett CD4 sejtszámot produkál. Ennek ellenére Dede soha nem szenvedett a fentin kívül más betegségben, viszont az általa hordozott HPV törzs rendkívül virulensnek mutatkozik.

Több mint 100 HPV típus létezik, ebből körülbelül 30 terjed nemi úton. A vírus közvetlenül a bőrt támadja és szemölcsöket hoz létre, melyek érintésre gyors terjedésbe kezdenek. Általában a test immunrendszere felveszi vele a küzdelmet és le is győzi, amire kenőcsös kezeléssel rá is segíthetünk. Dede kinövései azonban megfelelő kezelés hiányában és legyengült immunrendszerének köszönhetően rendkívül súlyossá tették ezt az állapotot. Most hogy ismerik a rendellenesség okát, nagy A-vitamin dózisokkal visszaszoríthatónak tűnik a vírus, amit egy speciális, testre szabott gyógykezelés követ majd, ezen még dolgoznak a marylandi orvosok. Gaspari szerint bár ez az állapot rendkívül ritka, egy hasonló esetről számoltak be az év első felében Kínában is.

fae2.jpg

A gyógyulás útjába állhatnak azonban a hivatalnokok: az indonéz egészségügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy biztosan nem járultak hozzá Dede külföldre szállításához, ráadásul az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumának illetékese is kétségét fejezte ki, hogy megadnák az engedélyt a ritka betegségben szenvedő férfinek az országba való belépésre.

2016-ban jött a hír, hogy Dede hosszú szenvedés után elhunyt. A Daily Mail értesülése szerint 42 éves férfi a Lewandowsky-Lutz dysplasiában szenvedett. Ez egy bőrbetegség, aminek a következtében keratinszerű anyag nő ki a beteg kezéből és lábából. Ezek a kinövések hasonlítanak a fa kérgéhez, ezért nevezték Dedét faembernek.

A férfinak 2008-ban sebészeti úton kimetszették a kinövéseit. Állapota ezután sokat javult, de egy idő után a szemölcsök visszatértek. Később már sem a kezét, sem a lábát nem tudta használni. Szenvedéssel teli életéről dokumentumfilmet is forgattak.

Dede élete végéig remélte, hogy betegségére megtalálják a gyógymódot. Arról álmodott, hogy egyszer visszatérhet ácsmesterségéhez.

A férfinak két gyermeke született. Felesége 10 évvel ezelőtt elhagyta, mert nem tudott gondoskodni a családjáról. Halálát máj és a gyomor betegség okozta.

Forrás: sg.hu; delmagyar.hu

Képforrás: asiaone.com; dailymail.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr9914466022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása