A Voynich-kézirat
2019. január 08. írta: Csiribusz

A Voynich-kézirat

Könyvek – természetükből adódóan – azért vannak, hogy olvassák őket. De mit kezdhet az olvasó a rejtélyes Voynich-kézirattal, melynek szövegét a mai napig nem sikerült megfejteni? A mű Wilfred Voynichról, egy amerikai antikváriusról kapta a nevét, aki 1912-ben vásárolta a kéziratot az olaszországi Frascatiban, egy Rómától délre fekvő helységben működő jezsuita iskolától.

voi4.jpg

voi2.jpg

voi3.jpg

voi1.jpg

A kézirat valószínűleg már évszázadok óta annak a régi ládának az alján porosodott, amiben megtalálták. Eredete, szerzője ismeretlen, bár közvetlenül mellette hevert egy 1666. augusztus 16-án kelt levél, amelyet Johannes Marcus Marci, a prágai egyetem rektora intézett Athanasius Kircher jezsuita tudóshoz. A levél szerint, a kézirat Roger Bacon 13. századi angol tudós alkotása.

Marcus Marci megjegyzi, hogy a könyvet a Prágában élő II. Rudolf német-római császár vette meg hatszáz dukátért. Nem, hogyan került az uralkodóhoz, de egyesek úgy vélik, feltehetően 1584-ben jutott a kontinensre.

Maga az irat 204, 13x23 cm-es oldalból áll (28 oldal elveszett), és mindegyik színes rajzokat, valamint titkos írással teleírt szöveget tartalmaz. Bár a tudósok évszázadokon át foglalkoztak a megfejtésével, ma sem tudjuk, milyen nyelven írták vagy rejtjelezték, de azt sem sejtik, mi lehetett a szerző célja vele.

A kézirat első ránézésre olyan, mintha középkori füvészkönyv lenne, amely a gyógynövényekkel foglalkozik, gyűjtésük és felhasználásuk módját ismerteti. Ugyanakkor számos csillagászati térképet és különös diagramot is találunk benne, s az egészet furcsa kis mezítelen nőalakok díszítik. Mindemellett a legtöbb ábrázolt növény csupán a képzelet szüleménye.

Amikor Voynich özvegye, Ethel 1960-ban, 96 éves korában meghalt, a kéziratot egy másik antikvár könyvárus, Hans Kraus vette meg. Számos sikertelen eladási kísérlet után Kraus aVoynich-kéziratot végül az amerikai Yale Egyetem könyvtárának ajándékozta 1969-ben. Jelenleg is ott őrzik, lapjai közé zárt titkaival. Egy nap talán majd egy titkosírás-szakértő képes lesz megfejteni a szöveget.

Forrás: Reader’s Digest Válogatás/Misztikus történetek gyűjteménye – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: nol.hu; mult-kor.hu; astronet.hu; hir.ma

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr4714548640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása