Elveszett nászutasok
2020. szeptember 30. írta: Csiribusz

Elveszett nászutasok

Glen és Bessie Hyde eltűnése

gc03.jpg

Glen és Bessie Hyde ifjú házaspár voltak, akik a nászútjukon, titokzatos körülmények között tűntek el Arizona hegyei között 1928 őszén. A mai napig nem derült rá fény, mi történhetett velük. Azok az utazók, akik arra járnak és ugyanazon útvonalat teszik meg, gyakran elgondolkodnak azon, vajon mi történhetett a fiatal párral.

Glen Hyde 1898-ban született Idahóban, Bessie Haley 1905-ben Nyugat-Virginiában. 1927-ben egy Los Angelesbe tartó személyszállító hajón ismerkedtek meg, majd 1928. április 10-én összeházasodtak, mindössze egyetlen nappal Bessie válása után. Ő ugyanis házas volt korábban.

Glen értett a hajóépítéshez, maga építette hat méter hosszú fahajóját is, amivel a nászútra indultak. A terv az volt, hogy Arizonában, a Grand Canyont átszelő Colorado folyón ereszkednek le. Glennek volt tapasztalata a vadvízi evezésben, hiszen néhány évvel korábban, Idahóban már megtett egy hasonló utat a Salmon és a Snake folyókon. Ezzel szemben Bessie teljesen tapasztalatlanul vágott neki a nem veszélytelen útnak.

gc04.jpg

/Glen Hyde a nevezetes fahajón/

1928. október 20-án indultak el. Glen számára nem csak egy egyszerű nászútnak ígérkezett a kaland. Feltett szándéka volt, hogy sebességrekordot döntsön, ami a folyón való leereszkedést illeti, egyúttal azt akarta, hogy Bessie legyen az első nő, aki hivatalosan dokumentálva megteszi ezt a távot.

1928. november 18-án megálltak utánpótlásért a Bright Angel túraútvonal mentén. Itt találkoztak Ellsworth és Emery Kolbbal, egy testvérpárral, akik fotózással foglalkoztak és a sziklák között fotóstúdiót működtettek. Glen és Bessie bekopogtattak hozzájuk, udvariasan bemutatkoztak és elmondták, hogy nászutasok, akik már huszonnyolcadik napja eveznek a folyón. A Kolb testvérek később elmesélték, a pár arra kérte őket, készítsenek róluk fotókat a szikláknál, s majd amikor visszafelé jönnek, elviszik a képeket.

gc07.jpg

/A Kolb fivérek/

Glen a beszélgetés során elmondta, hogy nincsenek életmentő dolgaik, mire Emery Kolb jóindulattal figyelmeztette, hogy ez nem éppen bölcs dolog. Ezen Glen csak nevetett. Bessie azonban idegesnek tűnt, ami a további utazást illette. Később, amikor felálltak, hogy távozzanak és elindultak az ösvényen a hajójukhoz, váratlanul felbukkant Emily, Emery leánya. Nagyon szépen ki volt öltözve, mire Bessie megjegyezte: „Kíváncsi vagyok, vajon viselek-e még valaha csinos cipőket.”

Néhányan úgy tudták, hogy egy Adolph G. Sutro nevű ember kísérte vissza a kanyonba a párt, fényképeket készített, s egy rövid távon velük is utazott. Ha mindez igaz, akkor Sutro láthatta őket utoljára. December elejére a házaspár teljesen eltűnt, többé senki nem hallott róluk. Glen apja azonnal megindította a keresést. A kutatásban – amely magába foglalta a belső kanyonokat is – a Kolb testvérek is részt vettek.

gc05.jpg

gc06.jpg

/Glen és Bessie a hajós nászúton/

1928. december 19-én a kis repülő pilótája megpillantotta Hydék hajóját az egyik sziklán fennakadva. A mentőcsapat gondosan átnézte a csónakot. Úgy tűnt, minden rendbe van vele, megvoltak az élelmiszercsomagok, a ruhák, a könyvek, a magazinok. A megtalált fényképezőgép utolsó felvétele november 27-e körül készülhetett. Glen apja felbérelt egy mentőcsapatot, akiket azzal bízott meg, hogy kutassák át az egész útvonalat, amit fia és menye megtettek. Heteken, sőt hónapokon át kutattak a fiatal pár után, de nem akadtak még a nyomukra sem. Mint mindig, ekkor is felbukkantak a pletykák, a kitalációk, a fantázia szüleményei, a különböző teóriák, melyek azt találgatták, mi történhetett a párral.

Az egyik elmélet szerint Glen erőszakos férj volt, akiből a megpróbáltatások csak még inkább kihozták agresszív énjét. Az elképzelés szerint Bessie-nek elege lett férje durvaságaiból, meggyilkolta, majd elszökve a kanyonból, új életet kezdett. Ezen az elméleten Glen barátai és családja nagyon felháborodtak. Azt mondták, Glenn nem volt erőszakos természetű és nagyon szerette Bessie-t.

A pletykát szolgálta az alábbi történet is: 1971-ben egy idősebb hölgy, Georgie Clark, aki gyakran vett részt vadvízi evezésen, egy Grand Canyon-beli túra után azt nyilatkozta, hogy valójában ő Bessie Hyde, aki leszúrta a férjét, majd új életet kezdett. A nő később visszavonta a meséjét. Miután 1992-ben elhunyt, utánamaradt papírjai felvetettek egy-két kérdést. Ugyanis kiderült, hogy Georgie Clark, Georgie White néven is ismert volt, tekintve, hogy egyik férjét Clarknak, másikat White-nak hívták. Anyakönyvi papírján azonban a Bessie DeRoss név szerepelt. Tovább ködösítette a dolgokat egy újabb felfedezés, miszerint Georgie egyik fiókjában megtalálták Glen és Bessie Hyde házassági levelét, valamint egy régi pisztolyt.

Brad Dimock, aki a Colorado folyó történetével foglalkozott, írt egy tanulmányt az esetről. Ő közelebbről is megvizsgálta a „bizonyítékokat” és végül arra a következtetésre jutott, hogy Georgie Clark nem lehetett azonos Bessie Hyde-dal. Richard Westwood, Georgie Clark életrajzírója szintén megnézte a „bizonyítékokat”, de őt sem győzték meg.

A másik elmélet szerint a fiatalok a folyó veszélyes szakaszához érve egyszerűen beleestek a vízbe és megfulladtak, lévén, hogy nem volt semmiféle védőfelszerelésük. Egyébként ez a legvalószínűbb teória, de hát az emberek szeretik az izgalmas kimenetelű történeteket, ezért néha elragadja őket a fantázia.

1976-ban újabb bonyodalom történt az ügyben, ugyanis a kanyon peremén egy férfi csontvázának maradványait találták meg, melynek a koponyarészén golyó ütötte lyuk volt látható. Emery Kolb is belekeveredett a dologba, mert a csontvázat az ő birtokán találták meg, mindennek tetejében köztudott volt, hogy egyike azon személyeknek, akik utoljára élve látták a házaspárt. Szerencséjére azonban a vizsgálatok kimutatták, hogy a halott férfi nem lehetett több 22 évesnél, és nem halhatott meg 1972-nél korábban, ráadásul minden jel arra mutatott, hogy az ismeretlen fiatalember öngyilkosságot követett el. Mindez kizárta annak lehetőségét, hogy Glen Hyde maradványait találták volna meg.

Tehát mint annyi rejtély, ez sem oldódik meg soha, az utókornak be kell érnie a találgatásokkal. Azért lássuk be, nagyon valószínű, hogy valamilyen módon a vízbe került a két ember és ott lelték halálukat. Elnyelte őket az örvénylő folyam, melynek mélysége néhol meghaladja az 1500 métert.

Írta: Csiribusz

Forrás: jefflouderback.com; en.wikipedia.org

Képforrás: lapunk.hu; library.nau.edu; en.wikipedia.org; flickriver.com; pinterest.com; nps.gov

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr5916184756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása