Gyilkosság a Halálvölgyben
2020. szeptember 30. írta: Csiribusz

Gyilkosság a Halálvölgyben

Az ismeretlen, isdaleni nő

in04.jpg

Az ismeretlen, beazonosítatlan fiatal nő személyazonossága, akinek holttestére Norvégia Isdalen nevű területén találtak, talán örök rejtély marad. Az elmúlt ötven év is kevés volt ahhoz, hogy bizonysággal megállapíthassák a kilétét. Ki volt ő? Talán kém? Köze van ennek a hidegháborús időszakhoz? Ki vagy kik ölték meg és miért? A válasz még várat magára.

in02.jpg

/A festői szépségű Halálvölgy/

1970. november 29-én Norvégiában, egy férfi két leányával együtt az isdaleni hegyekben túrázott, nem messze Bergen városától. A helyet, ahová mentek, a helyiek sokszor Jégvölgynek vagy még gyakrabban Halálvölgynek nevezték a sok öngyilkosság és baleset miatt. Az égett, bűzös szag már messziről érződött, s az egyik lányka ráakadt a nem mindennapi látványra. Egy félig megszenesedett, mezítelen női holttestre bukkantak a hegyek között. A megilletődött család visszasietett a városba és azonnali bejelentést tettek a rendőrségen.

in06.jpeg

/A helyszínelés/

A rendőrség nem habozott sokáig, gyorsan a helyszínre ért. A halott nő elülső része csúnyán megégett, háta kevésbé. Körülötte több tárgyat találtak: egy órát, egy pár gumicsizmát, egy pénztárcát, egy pár fülbevalót, egy gyűrűt, két műanyagkulacsot, egy sálat, pulóvert, harisnyát, egy esernyőt, stb. A legkülönösebb, hogy az összes tárgyról eltávolították a címkéket, vagy bármi olyan jelet, melyek által beazonosítható lehetne. Nem messze a testtől egy szőrmesapkára akadtak, melyen találtak pár csepp benzint.

A halott nő sötétbarna hajú volt, barna, apró szemű, kb. 163 cm magas, kerek arcú, talán a harmincas éveiben járhatott. Nyakán zúzódások látszódtak. A boncolás kimutatta, hogy gyomrában 50-70 darab altató volt, amiből öngyilkosságra következtettek. Később azonban a tüdejében füstmérgezésre utaló jeleket fedeztek fel, ami azt is jelentette, hogy még élt, amikor testét felgyújtották. Különös, de a közelben nem találtak semmiféle tűzgyújtásra utaló nyomot, sem tábortűz maradványát. A boncolás végül megállapította, hogy a fiatal nő halálát barbiturát-túladagolás és szén-monoxid-mérgezés kombinációja okozhatta.

Újabb nyomként a közeli Bergen város vasútállomásának csomagmegőrzőjében két gazdátlan bőröndöt találtak. Ezekben svájci, német, norvég, belga és brit valutát, valamint parókákat, sminkeszközöket, kozmetikai szereket, napszemüveget találtak. Itt-ott felfedezték a nő ujjlenyomatait, ami igazolta, hogy valóban az övé volt a két bőrönd, de kilétére továbbra sem adtak magyarázatot. Ám akadt ott egy cipőbolti zacskó is, ami elárulta, hogy a nő valószínűleg egy stavangeri cipőboltban, Oscar Rørtvedt üzletében vásárolt. Később a tulajdonos fia emlékezett a nőre, aki feltételezhetően az áldozat lehetett. Leírása pontosan ráillet. Állítólag sokáig válogatott, nézelődött, s akcentussal beszélte az angol nyelvet.

Mivel a rendőrség nem tudott rájönni a nő személyazonosságára, a lakosság segítségét kérték. Így derült ki, hogy utoljára november 23-án látták élve, amikor kijelentkezett a Hordaheimen Hotel 407-es szobájából. Feltehetően több néven élt, így több útlevéllel rendelkezett (összesen nyolcat talált a rendőrség), egyszer még német haditengerészekkel is látták és hallották beszélgetni német nyelven.

Évtizedekkel később a sok-sok vizsgálat alapján kiderítették, hogy az 1930-as években születhetett, s valószínűleg a német-francia határvidékről származhatott. Több elmélet látott napvilágot, a legvalószínűbb, hogy hidegháborús kém volt. Nem véletlen, hogy a rendőrség és a titkosszolgálat is szorgosan nyomozott a haláleset ügyében.

in01.jpg

in03.jpg

in05.png

/A nő arcáról készült rajzok különböző változatai/

Ha valóban kém volt, rakétakísérletek után szaglászhatott Norvégiában, ez pedig indokolja az akcentusát, a bizonyítékok teljes eltüntetését, a parókákat, és hogy miért használt álneveket a hotelekben.

Bár ez tűnik a legelfogadhatóbb válasznak a kilétével kapcsolatban, még ötven év után sem tudják egyértelműen, hogy hívták, kinek dolgozott, vagy ki és hogyan ölhette meg. Egy biztos: számos titkot vihetett magával a sírba.

1971. február 5-én helyezték végső nyughelyére katolikus szertartás szerint. Testét cinkkoporsóba helyezték, hogy maradványai ne rongálódjanak nagyon és lehetőséget adjanak a későbbi azonosításra. Temetésén csak az ügyön dolgozó tizenhat rendőr vett részt.

Sok-sok évvel később megszólalt néhány szemtanú, akik korábban talán nem mertek beszélni. Felbukkant például az a taxisofőr, aki a vasútállomásra vitte a nőt azon a napon, amikor kijelentkezett a hotelből. Állítása szerint egy másik férfi is csatlakozott hozzájuk az állomás előtt.

2005-ben egy férfi azt mesélte, hogy 1970-ben, amikor huszonhat éves volt, egy túrázás alkalmával látta a nőt. Mintha két férfi követte volna. Később, amikor a rendőrség leközölte a nő fotóját, felismerte, és bement a rendőrőrsre, hogy elmondja, mit látott. Azt mondták neki, felejtse el az egészet. Nem vették fel a jegyzőkönyvet, még a nevét és a címét sem kérdezték.

2016-ban ismét megnyitották a nő aktáját...

Írta: Csiribusz

Forrás: en.wikipedia.org; femina.hu

Képforrás: bbc.com; lifedeathprizes.com; en.wikipedia.org; anomalien.com; scienceblogs.de

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr4716220342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása