A titokzatos garbó
2020. december 07. írta: Csiribusz

A titokzatos garbó

A garbó rövid története

Írta: Balogh Edina Blanka

Mindenkinek Greta Garbo ugrik be elsőként, amikor szóba kerül ez a különleges ruhadarab. Pedig a garbó története sokkal régebbre nyúlik vissza, méghozzá egészen a középkorig. „A páncélos lovagok alsóruházatának alapvető darabja volt, mivel ez a magas nyakú holmi védte őket a láncszemekből és fémből kreált védőöltözettől, tompította annak csörgését, és még a hideggel szemben is óvta őket” – kezdi a garbó történetét Zámbó Vörös Viktória divat- és stílusszakértő. „Utána az 1900-as évek elején tűnt fel újra, ám még akkor is a férfiruhatár része volt, és még mindig alapvetően a védelmet szolgálta. Hiszen főleg munkások és matrózok viselték, aminek az volt a praktikus oka, hogy a nagy szélben, viharos időben egy sál nemcsak akadályozta volna őket, hanem veszélyes is lett volna, ha bárhová beakad. Kicsit később pedig a biciklisták vetették be a hideg ellen. Sokáig kizárólag a férfiak öltözködésében volt jelen, aztán az 1920-as évek szüfrazsett-mozgalmai miatt elkezdték bevezetni a női ruhatárba is. Végül egyre több tervező kezdett el benne fantáziát látni, és végül széles körben népszerű lett. A klasszikus gyapjú mellett különböző anyagok is megjelentek, például rugalmasak textúrák, és a fazonokkal is elkezdtek bátrabban kísérletezni. A pontos szakmai elnevezése pedig csőszerű nyakrésszel ellátott pulóver lett.”

gb03.jpg

De miért is kapcsolja össze mindenki ezt a ruhadarabot Greta Garbóval? Valóban igaz, hogy hozzá köthető az elnevezése? „Greta Garbo volt az akkori korszak szépségideálja. Titokzatos stílusa, hideg eleganciája és mágnesként vonzó tekintete tökéletesen illett a garbóhoz. Hiszen ahogy bezárja a testet, nem mutat sokat, azzal izgalmassá és sejtelmessé teszi viselőjét. Ez a leírás pedig tökéletesen igaz a svéd színésznőre, aki eredetileg Greta Louisa Gustafsson néven született Stockholmban” - árulja el Viki. Egy áruházban dolgozott eladóként, itt figyeltek fel először különleges szépségére és fátyolos hangjára, majd szerepet kapott egy vígjátékban. 1922-1924 között a Royal Dramatic Theatre-ben tanult, dráma tagozaton, és itt ismerkedett meg Mauritz Stiller igazgatóval, aki a mentorává vált. „Számára Greta volt a tökéletes nő, és próbálta őt kiemelni az átlagemberek közül. Ehhez az is hozzájárult, hogy azt javasolta, járjon olyan ruhákban, amelyek még méltóságteljesebbé teszik. Legendák szerin ő adta neki a Garbo művésznevet, állítólag Bethlen Gábor erdélyi fejedelem után. Az viszont nemcsak legenda, hogy a színésznő tette igazán legendássá ezt a ruhadarabot, mivel rengetegszer viselte filmvásznon is. Azért is szerette, mert a magas nyakú pulóver még jobban kiemelte az arcát és különleges szépségét.”

Pedig nemcsak elegáns viselet lehet, és az eltérő korszakokban is eltérő módon viselték. „Például az '50-es években vidám körszoknyával, a '60-as években vagány farmerrel kombinálták, vagy éppen minivel, amikor divatba jött, hiszen a zárt felső tökéletesen ellensúlyozta a picurka szoknyát. De akár kiegészítőkkel is könnyedén lehet alakítani rajta: ha drámai megjelenést akarunk elérni, párosítsuk hangsúlyos nyaklánccal, ha romantikus hangulatra vágyunk, keressünk rózsaszínes, púderes színeket, és akár némi fodor is feltűnhet rajta, ha pedig inkább bohémek vagyunk, válasszunk szintetikus anyagokat és óriási mintákat. Ám nemcsak a stílusokat lehet variálni, hanem az anyagokat, mintákat, a nyakrész magasságát és az ujjhosszt is. Télre tökéletesen egy kötött, kámzsás fazon, ősszel egy vékonyabb pamutanyag, ami jobban tapad, tavaszra pedig rövid ujjú verzió, sőt, akár nyáron is bevethetjük, csak ne legyen olyan zárt, és készüljön szellősebb textúrából” – javasolja Viki. – „Na és pont ennek a sokszínűségnek köszönheti, hogy igazi, örök darabnak számít, ami folyamatosan jelen van a divatban.”

gb01.jpg

gb02.jpg

/fent: Marilyn Monroe, lent: Greta Garbo/

Ám nem Greta Garbo volt az egyetlen sztár, aki hozzájárult az ikonikus kincs népszerűségéhez. „Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Katherine Hepburn és Audrey Hepburn karcsú alakján is gyakran feltűnt” – folytatja a szakértő. – „De az erősebbik nem tagjai is tettek róla, hogy örök darabbá váljon. Megannyi James Bond-filmben láthattuk, például Sean Connery, Roger Moore és Pierce Brosnan is lehengerlően mutatott garbós szettben. De olyan férfiideálokon is láthattuk, mint Clarke Gable, Al Pacino vagy Jean-Paul Belmondo. Sőt, Andy Warhol vagy éppen a Beatles tagjait is gyakran láthattuk ebben a szettben. Az olyan nagy divatházak, mint a Givenchy, Armani, Balmain, Valentino és Ralph Lauren pedig előszeretettel vetették be a különböző kollekciókban, mivel a garbó maga a letisztult elegancia megtestesítője. A formális megjelenésnél például engedélyezve van, és blézerrel vagy zakóval kombinálva tökéletes választás férfiaknak és nőknek egyaránt.”

Forrás: Meglepetés Retró magazin – 2019 nyár / írta: Balogh Edina Blanka

Képforrás: pinterest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr9816364632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása