A Fekete Dália
2016. június 01. írta: Csiribusz

A Fekete Dália

dalia1.jpgAmikor egy este James M. beszállt a Biltmore szálloda liftjébe, valaki már volt benne. Gyönyörű, fiatal nő állt csendesen a lift sarkában, még csak fel sem nézett. Fekete haj keretezte szép arcát, testén régimódi fekete ruha feszült. A hatodik emeletnél kinyílt az ajtó és James félreállt, hogy a nő kiszállhasson, de az nem mozdult. Végül mégis kilépett a liftből, s mikor elsuhant James mellett, a férfin hideg borzongás futott végig.

A nő különösen viselkedett, ezért James egy darabig figyelemmel kísérte őt. Tanácstalanul megtorpant és segélykérően visszanézett a férfire. Mintha szólni akart volna, de aztán mégsem tette. Eközben a liftajtó záródni készült, így James megnyomta a gombot, amely újra kinyitotta az ajtót. Kilépett a folyosóra, ám a nő úgy eltűnt, mint a kámfor.

Jamest később sem hagyta nyugodni a gondolat, minduntalan eszébe jutott a szép fiatal nő és nagyon különös érzés szállta meg. Napokkal ezután egy Hollywoodról szóló könyv akadt James kezébe. Kíváncsian lapozni kezdte, amikor az ötvenkettedik oldalon egy ismerős női arc nézett vissza rá. James felismerte benne liftes útitársát. Egyetlen bökkenő volt csupán, a nő ötven éve meghalt.

A lány története tragikus. Még a legdurvább Hollywood-i szex- és bűnügyi eseteket is felülmúlta. Elizabeth Short brutális meggyilkolása elképesztő volt. 1947 januárjában a reggeli órákban, egy Los Angeles-i édesanya lányával együtt észrevett valamit a fűben, ami egy törött, áruházi próbababára emlékeztetett. Ahogy azonban közelebb értek, felismerték, hogy egy fiatal nő kettéfűrészelt, meztelen holtteste fekszik az elhagyatott helyen a szemét között, mintha szegény maga is az volna.

A felismerhetetlenségig szétroncsolt testű nő kezei és lábai össze voltak kötözve. Teste tele volt cigarettaégéssel, száját groteszk vigyorba hasították fültől fülig. A patológusok borzalmas esettanulmányt állítottak fel. Kiderítették, hogy a szerencsétlen lány kínzása három napon át folyt, miközben végig öntudatánál lehetett. Majdnem minden ujjbegyét levágták, így csak kevéske ujjlenyomatot tudtak elküldeni azonosításra az FBI-hoz. Végül sikerült kideríteni a lány személyazonosságát.

Elizabeth Shortnak hívták, 22 éves, fekete hajú, kék szemű, fehér bőrű nő volt. A combjára rózsát tetováltatott. Massachusettsben született egy középosztálybeli családban. Gyermekkora eseménytelenül telt, majd 18 évesen felkerekedett, hogy megvalósítsa álmait Hollywoodban. 

dalia3.jpeg

Négy évvel később, a feledés homályába merült egy lány, aki egyébként eltűnt volna a süllyesztőben, híressé vált az ellene elkövetett szadista gyilkosságban. Az ügy nagy port kavart fel, percenként nőtt a gyanúsítottak száma. A nyomozás idején több, mint ötvenen tettek tanúvallomást, s ez csak még rejtélyesebbé tette az esetet. Elizabeth Short gyönyörű lány volt, még a fény városába özönlő több ezer szép nő közül is kitűnt. Egyedivé tette, hogy mindig, kizárólag fekete ruhát viselt, melytől még érzékibbnek hatott. Ennek köszönhetően nevezték Fekete Dáliának. Kapcsolatai a kalandostól az egészen veszélyesekig terjedtek. Kétségtelen, hogy testi adottságainak minden módját kihasználta. Bárok, éjszakai mulatók lettek az otthonai, színészi karrierjéről dédelgetett álma pedig hamarosan szertefoszlott. Férfiak sokaságával találkozgatott és nemcsak italt fogyasztott velük.

Így ismerkedett meg egy nős férfivel, akivel először csak italoztak, majd később a Biltmore szállodába mentek. A férfi legalábbis ezt vallotta később, és a nyomozás kiderítette, hogy igazat mondott. A Fekete Dália nyomai itt értek véget, mielőtt öt nappal később megtalálták a holttestét. 

dalia2a.jpg

A gyilkosság után nem sokkal, különös levél érkezett a rendőrségre. A rövid, kivágott betűkből álló üzenet így hangzott: „Ezek Dália tulajdonai. Várják a következő levelemet!” (egy címjegyzék, egy születési bizonyítvány és egy társadalom-biztosítási kártya). Kétségtelenül Elizabeth Short tulajdonából származtak. A levél több ujjlenyomatot tartalmazott, de az alapos vizsgálat ellenére nem találtak használható nyomot rajta. A feladó pedig úgy látszott, elfelejtette elküldeni a következő levelet, mert az sohasem érkezett meg. A lánytól származó jegyzetfüzettől sem lettek okosabbak, bár feltűnt, hogy hiányzik belőle egy lap. Talán épp az, amely a gyilkos nevét és címét tartalmazta.

Később letartóztattak egy fiatal tizedest az amerikai hadseregtől, aki ismerte a lányt és azzal dicsekedett mindenkinek, hogy többször létesített a lánnyal szexuális kapcsolatot. Gyanús vérfoltokat találtak a ruháin és újságkivágásokat az esetről. A ő története szintén zsákutcába vitt. Valahányszor újabb nyom volt kilátásban, rövid időn belül kudarcot vallottak. A gyilkost sohasem kapták el. Elizabeth Short álma, hogy híres legyen, valóra vált. Sajnos túl nagy árat fizetett érte.

Visszatérve James M. különös találkozására a lánnyal, a férfi úgy véli, ez egy síron túli üzenet volt a Fekete Dália részéről, ami arra enged következtetni, hogy a rémtett ott történt. 

Forrás: Kísértettörténetek / dok.sorozat – lejegyezte: Csiribusz 

Képforrás: rottentomatoes.com; awesomestories.com; wittyfeed.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr448766302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása