A kihűlt ügy
2022. október 12. írta: Csiribusz

A kihűlt ügy

Negyvenöt év után megoldódott a gyilkosság

1973. július 6-án a 11 éves Linda Ann O'Keefe nyári iskolába indult kaliforniai, Newport Beach-i otthonából. Felvette azt a ruhát, amit az édesanyja kikészített. Csinos ruha volt, világoskék virágokkal, sötétkék díszítéssel. Ezután lófarkat kötött, felvette fehér bokazokniját és sötétkék cipőjét, majd kilépett az ajtón. A zongoratanára, aznap érte ment kocsival.

ko01.jpg

/Linda Ann O'Keefe/

Linda félénk kislány volt, cserkészlány, aki imádta a festést, a kézművességet és a zongorát. Édesanyja azt mondta, szerette kifejezni magát a rajzon keresztül, és hihetetlenül tehetséges volt. Imádott napozni és strandolni igazi kaliforniai lányként.

Gyakran nézett tévét, és rendkívül tisztán tartotta a szobáját, még az anyját is megkérte, hogy ellenőrizze a szobát, miután végzett a takarítással. Érzékeny gyermek volt, aki éppen akkoriban veszítette el a macskáját. Amikor kedvence elpusztult, nagyon megviselte.

Linda két lánytestvére után harmadiknak született. Feltűnően közel állt hozzá a legidősebb, aki már felnőtt volt, és egy vegytisztító üzemben dolgozott, miközben még otthon élt. Linda a helyi ifjúsági központ tagja lett. A Corona Del Mar-i Lincoln Általános Iskolába általában kerékpárral ment. Aznap azonban a zongoratanára fuvart ígért neki, így később gyalog kellett volna hazamennie.

Lindát utoljára a nyári iskolából hazafelé sétálva látták. Egy nappal később egy férfi békák után kutatott a Back Bay területén, ő találta meg a holttestét az árokban. Brutálisan megerőszakolták és megfojtották. A Newporti Rendőrkapitányság 45 éven át próbálta kideríteni mi történt, de mindegyik szál zsákutcába jutott.

Úgy tűnt, Lindának nincs hangja, de a nyomozók segítségével elmesélte a történetét. 2018. július 7-én, halálának 45. évfordulóján a Newporti Rendőrkapitányság bejelentette, hogy DNS-technológiát fognak használni gyilkosának megkeresésére. Új érzelmi és pszichológiai taktikát is alkalmaznának, hogy információkat és tippeket kérjenek a nyilvánosságtól – talán magától a gyilkostól.

xuuuz1g1.png

Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet Linda megoldatlan gyilkosságára, és tippeket kapjon, a Newporti Rendőrkapitányság a Twitter segítségét vette igénybe úgy, hogy közzétette a közvetlenül Lindától küldött üzenetet. Ezt továbbiak követték.

Végül egy sor provokatív bejegyzést készítettek, amelyek Linda életének utolsó napját a saját szemszögéből írták le. A nyomozók pszichológiailag is megcélozták a gyilkost azzal, hogy képeket tettek közzé Linda ruháiról.

ko02.jpg

Linda aznap négy zongoraleckét vett az iskolában. A második óra után elment egy helyi boltba, ami egy saroknyira volt az iskolától, és rágógumit vásárolt. A harmadik órára visszatért az iskolába. Tanítás után fel akarta hívni az édesanyját, hogy hazafuvarozza, de az iskolatitkár nem engedte a telefonhoz, azt kérte, várjon egy kicsit.

Ehelyett Linda visszament a Richard's Marketbe, ahol néhány órával korábban rágógumit vásárolt. Ott találkozott barátnőjével, Brendával. Amikor mindketten kijöttek, Brenda elmondta, hogy Lindát majdnem elütötte egy türkiz furgon, de sikerült elugrania az útból. Egy perccel később ugyanaz a furgon megállt Linda közelében. Brenda túl messze volt ahhoz, hogy láthassa, Linda beszélt-e a sofőrrel. Közben Linda visszatért az iskolába, felhívta az anyját, hogy hazavitesse magát, de az anyja épp varrással volt elfoglalva, és azt mondta Lindának, menjen haza gyalog.

Egyáltalán nem laktak messze, de Linda utált sétálni. Nagyon felcukkolta magát, amiért az anyja nem jött érte. Sírva hagyta el az iskolát, de nem ment egyenesen haza, inkább a Marguerite Avenue és az Inlet Drive sarkán üldögélt.

Amikor Linda nem jelent meg az ebédnél, az anyja aggódni kezdett, és felhívta a kislány barátait. Miután a férje hazatért a munkából, mindketten elindultak megkeresni. Linda apja és nővére az egyik autóban, anyja a másikban utazott, de keresésük hiábavaló volt. 18:42-kor értesítették a rendőrséget. A rendőrség először a környéken kezdte a kutatást, de gyorsan kiterjesztette a keresést helikopterekkel a közeli erdőkre és rétekre. Eközben a család továbbra is telefonált gyermekük barátainak.

Linda keresése során a rendőrség kihallgatott egy Jannine nevű kislányt, aki az anyjával együtt a kocsijukban ült, és látta, amint Linda beül egy türkiz furgonba, amely a közelében parkolt a kereszteződésnél. Jannine édesanyja ösztönösen tudta, hogy valami nincs rendben, és leparkolt az autójával a közelben. Azt tervezte, hogy felírja a furgon rendszámát, de a furgon közben megfordult és elhajtott, mielőtt megtehette volna. Ő nem látta, hogy Linda a furgonban van-e, de eltűnt, már nem ült a járdaszegélyen.

A másik tanú egy nő volt, aki Newport Beachen élt, és sikolyt hallott a közelben. Azt mondta, nem tudott arról, hogy egy kislány eltűnt, és nem nagyon figyelt rá. A rendőrség értetlenül állt. Lindát egész éjjel keresték, majd rövid időre leálltak, mielőtt reggel 7:30-kor újra folytatták volna. Ekkor már önkéntesek is csatlakoztak a kereséshez.

ko05.jpg

/Linda 1973-ban, nem sokkal a meggyilkolása előtt/

Ugyanebben az időszakban, mindössze egy mérföldre Lindáék házától, egy férfi négyéves fiával békák után kutatott a közeli tónál. Ő találta meg Linda testét a macskafarok növényzetében. Először a kezet pillantotta meg és kinyúlt felé, hogy megérintse. Azt hitte, a kislány alszik, ezért erélyes hangon próbálta felébreszteni. A gyermek nem válaszolt, nem is mozdult. Amikor végre leesett neki, hogy a gyermek halott, azonnal hazasietett, és hívta a rendőrséget.

A rendőrség kiszállt a helyszínre, s a gyilkos utáni hajsza megkezdődött. Sajnos nem jutottak sokra. Negyvenöt évvel később az ügyet ismét elővették, s egy újfajta technológiát vetettek be. A DNS-fenotipizálás néven ismert technikát alkalmazták, amely a DNS és a genealógia alapján reális, életkor szerinti profilt hoz létre az elkövető fizikai megjelenéséről. Miután Linda gyilkosának profilját elkészítették, a nyilvánosság elé került. Linda meggyilkolása több mint 45 éven át hideg ügy volt, amely a rendészeti tisztviselők generációit ölelte fel. A közösségi média és a legmodernebb DNS-technológia felhasználásával a Newporti Rendőrség azt remélte, hogy újraélesztheti az ügyet, és elkaphatja a gyilkost.

A nyomozók a Linda testéből kinyert DNS-t egy genealógiai weboldalra is feltették, így találtak rá az akkor 73 éves James Alan Nealre, akivel a DNS egyezett. Ettől kezdve ő lett a gyanúsított Linda meggyilkolásában. A coloradói Monumentben találtak rá, és 2019 februárjában letartóztatták, majd kiadták a kaliforniai Orange megyének. Neal természetesen ártatlannak vallotta magát, pedig szeméremsértés elleni vétség miatt bűnösnek találták két másik lánnyal kapcsolatban is 1995-ben és 2004-ben. Nealt 2020. május 25-én kórházba szállították, ahol néhány nappal később elhunyt. Nem hozták nyilvánosságra halálának okát, csak annyit mondtak, hogy nem voltak COVID-19 tünetei.

ko06.jpg

/James Alan Neal akkor és letartóztatása idején/

Bár Nealt nem sikerült bebörtönözni úgy, ahogyan megérdemelte volna, legalább kiderült az igazság. Mindez lehetővé teszi, hogy a család lezárhassa az ügyet 45 év után. „Soha nem gondoltam volna, hogy valaha is megtalálják a felelőst” - nyilatkozta Linda nővére, Cindy Borgeson az ABC News-nak. „Ennyi idő után megtudni, hogy van egy arc és egy név ... csak további lezárást eredményez.”

A Cindy által említett lezárás ellenére anyjuk „hordozta a bűntudatot”, amiért nem ment el Lindáért az iskolához. Az édesanya, Barbara, 2005-ben hunyt el; 2008-ban az édesapa, Richard. Soha nem érezték a lezártság vagy a megbékélés érzését.

Forrás: thecrimewire.com

Képforrás: thecinemaholic.com; newportbeachindy.com; thecrimewire.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr7318292207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása