Tények híres személyekről
2023. május 26. írta: Csiribusz

Tények híres személyekről

Amit nem tanítanak az iskolában …

ths11.jpg

Sok híres személyről tanítanak bennünket az iskolában, de a tanároknak ritkán van idejük elmélyülni egyes személyek életének különböző aspektusaiban. Kiderült, hogy sok közülük valójában meglehetősen bonyolult személyiség – még azok is, akiket a legjobban csodálunk. Szinte kivétel nélkül mindegyiküknek voltak titkai vagy szégyellni való tetteik. Csupa ellentmondásos személyiség.

ths01.jpg

Nézzünk néhány ismert nevet: Például tudták, hogy Charlie Chaplin sokkal idősebb volt a feleségénél? A harmincas évei elején járt, amikor megismerkedett jövendőbelijével, aki akkor 12 éves volt. A dolgok egészen másként mentek régen, de ez azért önmagában is elég durva. Ráadásul nem sokkal házasságkötésük után a színész elhagyta a nejét, hogy a dolgok ne forduljanak rosszabbra. Akármennyire más világot éltek a 20. század fordulóján, ez a házasság botrányosnak számított akkor is. Széles körben pletykáltak róla.

ths02.jpg

A történészek szerint Winston Churchill volt a felelős a bengáli éhínségért, amely milliók halálát okozta. A volt brit miniszterelnököt legtöbbször a második világháború hőseként ábrázolják, aki kivezette országát a háború okozta mélységekből. A történészek szerint azonban, mint sokan mások, a miniszterelnöknek volt egy sötétebb oldala is. 1943-ban Indián pusztító éhínség sepert végig. Az akkori brit politikát azzal vádolták, hogy ők okozták az éhínséget vagy súlyosbították azt. Hárommillió ember halt éhen. Manapság gyakran okolják mindezért Churchillt az indiaiak, de mások is.

ths03.jpg

Elég jól dokumentált, hogy Pablo Picasso, bár nagyszerű művész, nem volt a legjobb ember. Bántalmazta a barátnőit, és kezet emelt feleségére is. Állítólag egyszer azt mondta az egyik szeretőjének: "A nők a szenvedés gépei" és "Számomra csak kétféle nő létezik: az istennő és a lábtörlő". Ha ez nem nőgyűlölet, akkor nem tudjuk mi az. Vannak azonban eltérő vélemények arról, hogy fizikailag bántalmazta-e őket vagy sem. Az emberek a mai napig küzdenek Picasso örökségével. A bántalmazásáról és munkásságáról szóló cikkek rendszeresen megjelennek a művészetet tárgyaló magazinokban és weboldalakon.

ths04.jpg

Teréz Anya a másik olyan történelmi személyiség, aki mélyen megosztja a közvéleményt. Sokan élő szentnek tekintik, aki az életét annak szentelte, hogy olyan emberekről gondoskodjon, akikről mások nem gondoskodnának. Sokan azonban azzal vádolják, hogy hagyta betegeit szenvedni, mert úgy gondolta, ez az egyik módja annak, hogy közelebb kerüljenek Istenhez. Néhányan Indiában is kritizálták azzal vádolva, hogy csak azért dolgozik a szegényekkel, hogy keresztény hitre térítse őket. Módszereinek kritikusai rámutatnak arra a tényre, hogy betegségében gyengélkedve, megfelelő orvosi ellátásban részesült, ami azt bizonyítja, hogy ugyanezt a betegei számára is biztosítani tudta volna. Teréz Anya szenvedésre biztatta a betegeket, de ha ő volt beteg, azonnal kórházba ment.

ths05.jpg

Nem kell sokat tudnod a pszichiátriáról ahhoz, hogy ismerd Sigmund Freud nevét. Ő a felelős a pszichoanalízis területének létrehozásáért és a modern pszichiátria számos alapelvének kidolgozásáért. Ugyanakkor hírhedt drogfüggő volt, állítólag szerette a kokaint. Még azt is javasolta egy barátjának, hogy használjon kokaint a morfium helyett. Valószínűleg ez vezetett korai halálához. Azt beszélik, annyira szerette a kábítószert, hogy az befolyásolta néhány munkáját is. Emellett meglehetősen ellentmondásos nézetei voltak a nőkről, amelyeket a mai társadalomban valószínűleg szexistának tekintenének.

ths06.jpg

Hagyományosan Mahatma Gandhi azon történelmi alakok közé tartozott, akikre az emberek szentként tekintenek. Ma már azonban tudjuk, hogy ez nem a teljes igazság. Kiderült, hogy a békéért és India függetlenségéért végzett munkája ellenére Gandhi eléggé kérdéses rítusokban vett részt. Állítólag kiskorú lányokat kényszerített arra, hogy aludjanak vele egy ágyban, és mezítelennek kellett lenniük. Egyesek szerint ezt egyfajta cölibátus-tesztként használta, míg mások nemi erőszakkal vádolták. Akárhogy legyen is, a legtöbb ember biztosan nem tekinti mindezt helyénvalónak.

ths07.jpg

Alfred Hitchcock minden idők egyik legnagyobb rendezőjeként ismert. A filmtörténet hatalmas alakja. Egyes munkáit még mindig a valaha készült legjobb filmek közé sorolják. Ennek ellenére azzal vádolták, hogy rosszul bánt a színészeivel, és a tökéletességre való törekvést helyezte a biztonságuk elé. Például egyszer valódi madarakat engedett szabadon a forgatáson, amik megtámadták a színészeket, miközben ő forgatott. Ez az oka annak, hogy Tippi Hedren színésznő előadása a Madarakban olyan valódinak tűnik, mert tényleg az volt. Félt, hogy a madarak kivájják a szemét vagy megsebesítik.

Forrás: dailybee.com

Képforrás: abcnews.go.com; rudebutgood.blogspot.com; justfunfacts.com; flickr.com; the-history-girls.blogspot.com; thefamousbirthdays.com; listal.com; artribune.com; oscars.org; timetoast.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr5318363553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása