A világ legszebb strandjai
2016. szeptember 11. írta: Csiribusz

A világ legszebb strandjai

A türkizkék tenger rázendít csobbanó szimfóniájára, és a búcsúzó nap sugarai utoljára simítják a fehér homokot. A szél táncra kéri a karcsú kókuszpálmákat, hogy tökéletessé tegyék a jelenetet. Igaz, hogy a nyaralási főszezonnak lassan vége, de nézzünk be még egyszer néhány földi paradicsomot idéző gyönyörű strandra.

strand1.jpg

A brazil gyöngyszem, Baia do Sancho strandja a Fernando de Noronha-szigeteken, minden évben rákerül a világ legszebb strandjainak listájára. Az idén ugyan az első díjat átadta a karib-tengeri gyöngyszemnek, a Bay Beachnek, de az a lelkes turistákat egyáltalán nem zavarja. A brazil Baia do Sancho fő vonzerejét kristálytiszta vize, fehéres homokja – amin a fehér bőr aranybarna árnyalatot kap –, ideális feltételei a könnyűbúvárkodáshoz és a környező vadon állat- és növényvilága adja. Napfelkeltekor a delfinek gyakran egészen a partig úsznak. Egy kis szerencsével még együtt is úszhatunk velük. Februártól júniusig, az esős időszakban a strandra a sziklákról lezuhog két kaszkádvízesés is.

strand2.jpg

A Seychelle-szigetcsoport Praslin nevű szigetének északnyugati csúcsán lévő strand a látogatóinak az Anse Lazio strand mesés panorámáját nyújtja. A tiszta, a messzeségekig csillogó óceán feltárja a mélységek életét, a finom homok melengeti a lábat és a szél simogatja a kócos pálmákat. A gyönyörű képet hallgatagon őrzik a partot szegélyező nagy gránitkövek.

A strand szédítő reputációját két olyan tragikus esemény sem zavarja meg, amikor 2011-ben egy cápa halálosan megsebesít egy francia turistát, és néhány nap múlva egyenesen újdonsült felesége szeme láttára egy harmincéves britet is.

strand3.jpg

Ausztráliában a Whitsunday-szigeteken található Whitehaven Beach neve találóan jelzi azt a gyönyörűséget, ami a látogatóit szinte elvakítja. A Whitehaven Beachen – a fehér egérút strandján – a fehér kvarcos homoktenger, ami a legnagyobb melegben sem égeti a talpat, egyesül a trópusi őserdő zöldjével, ami fölött nagy hegyek magasodnak. A tenger fehéren, kéken és azúrkéken, a türkizből az akvamarinba átmenő színű csillogó színében korallszirtek vannak. A csodálatos strandot, amit Ausztrália legtisztább strandjának tartanak, szerelmespárok keresik fel, hogy ott mondják ki az „igen”-t.

strand4.jpg

A Hawaii strandok közt az ígéret földje, Lanikai. Sok látogatót annyira elbűvöl, hogy elnémulva süllyesztik lábukat a fehér homokba. A Lanikai, a nem egészen egy kilométer hosszú strand az Oahu-sziget délkeleti részén, Hawaii legszebb strandjai közé tartozik. A látogatókat buja növényzettel, pálmákkal és olyan áttetsző vízzel fogadja, hogy az már a giccsel határos. Nem csoda, hogy ezt a helyet a folyóiratok címlapjai számára modelleket fényképező fotósok megkedvelték. A partot a közeli korallzátony védi, aminek köszönhetően ott mérsékelt az árapály.

strand5.jpg

Említésre méltó még a törökországi Iztuzu strandja. A csaknem öt kilométer hosszú homokgát az utolsó akadály a Dalyan folyó torkolata előtt. Már egy ideje nemzeti védett terület. A levesteknősök, a tojásaikat a homokba rakó teknősök védett fajának a hazája. Így május 1-től október 31-ig, este nyolctól reggel nyolcig az Iztuzu strandja be van zárva. A strand keleti csücskén van egy kis teknőskórház. A teknősökön kívül a hely vonzerejét a gyönyörű táj és a kristálytiszta vizű tenger adja.

strand6.jpg

Érdekességképpen megemlítendő még a kínai Liaohe folyó deltájában, nem messze Panjin városától a Vérvörös strand. Szokatlan színét a Suaeda salsa tengeri moszatról kapta, ami szereti az ottani talajt. Tavasszal – áprilisban és májusban – hajt ki, nyáron zöld marad, de az ősz beköszöntével a tájat vérvörös szőnyeggel borítja be. A húsz négyzetkilométeren elterülő strandok többsége védett, csak kis részük látogatható.

Forrás: Látkép magazin / 2016. október – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: blog.ellasviajan.com; sukirgenk.dvrlists.com; traveler.es; supercoolbeaches.com; gezilmesigerekenyerler.com; metro.co.uk

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr4511694199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása