Edinburgh rejtélye
2022. február 02. írta: Csiribusz

Edinburgh rejtélye

Akit vámpírnak hittek …

Edinburgh egyik csendes, külvárosi utcájában, a modern lakóházak között áll egy különös építmény, a Craigentinny Marbles. Ez tulajdonképpen egy síremlék, az ún. Miller-mauzóleum, amelyet 1848-ban emeltek, miután meghalt William Henry Miller, aki Newcastle-under-Lyme-i képviselő volt, és a Craigentinny House tulajdonosa. A síremlék közel tíz méter magas, oldalát márványba faragva bibliai jelenetek díszítik.

vampiremauz.jpg

Miller gazdag ember volt, s vagyonának egy részét végső nyughelye elkészíttetésére fordította. Az ára 20000 fontra rúgott, ami akkoriban hatalmas összegnek számított. A férfi halála után egy nyolcvan fős munkáscsapat kilenc méter mély, kővel bevont aknát ásott ki, s ennek tetejébe nagy táblát helyeztek el. A sírakna mélységét még maga Miller határozta meg, hogy a későbbi sírrablók ne tehessenek kárt benne. Azt is kikötötte, hogy koporsóját ólomba kell foglalni, majd Craigentinny nyílt mezőin kell felépíteni, távol minden templomtól.

Akkoriban Craigentinny területe gyéren lakott, kietlen vidék volt, amely Leith városka körzetéhez tartozott. Később, 1920-ban Leith egyesült Edinburgh-el, s ma már a skót főváros egyik külterülete.

Millerrel kapcsolatban tartja magát a régi pletyka, hogy azért kellett sírhelyét robosztusra, emberektől, templomoktól távolra helyezni, mert a férfi erősen érdeklődött az okkultizmus iránt, s félt, hogy vámpírként tér majd vissza. Ez az elmélet azonban felháborította Miller leszármazottait, akik az egészet csak fantazmagóriának tartották.

Az emlékművet két, szakszerűen kifaragott márványtábla díszíti. Az egyik „A fáraó megdöntése”, a másik a „Mózes és Miriam éneke” című ószövetségi jeleneteket ábrázolják. A két márványpanel a mauzóleum 1856-os befejezésekor került a helyére, s róluk kapta nevét is.

Lejegyezte: Csiribusz

Forrás: edinburghnews.scotsman.com

Képforrás: atlasobscura.com; vampires.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr4018069920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása