Eltitkolt ikertestvérek
2017. április 03. írta: Csiribusz

Eltitkolt ikertestvérek

A kívülálló számára azonnal szembetűnő, hogy Paula Bernstein és Elyse Schein testvérek, hiszen egyértelmű a hasonlóság. Bármilyen hihetetlen, csupán pár éve lettek nővérek, mégpedig egypetéjű ikrek. Jobban mondva, genetikailag mindig is ikrek voltak, de csak 3-4 éve szereztek tudomást egymás létezéséről. Elyse Párizsban lakott, Paula pedig férjével és két éves kislányával New Yorkban.

i2.jpg

Hogy történhetett meg ez az egész? Egy meggondolatlan, lelkiismeretlen pszichiáternő által, aki kísérleti céllal még csecsemőként elszakította egymástól az ikreket. Egyik lány előtt sem volt titok, hogy szüleik örökbe fogadták őket. Amikor Elyse nevelőanyja meghalt, a nőben feltámadt a vágy, hogy felkutatja gyökereit és megkeresi igazi édesanyját. A szálak Amerikába vezettek, egy ottani örökbefogadást intéző hivatalhoz.

A másik testvér, Paula Bernstein jól emlékezik arra a napra, amikor 2004. április 13-án hazaérkezett és máris csengeni kezdett a telefon. Egy zavart női hang attól az ügynökségtől kereste, akik annak idején nevelőszüleivel az adoptálást intézték. Megkérdezte Paulát, elégedett volt-e a családdal, akik örökbe fogadták és miért van az, hogy soha nem kereste a vér szerinti gyökereit, ahogyan legtöbben teszik ilyen esetekben. Paulát nagyon meglepték a furcsa kérdések, de mivel szerette volna megtudni, mire akar kilyukadni a hölgy, őszintén válaszolt. Elmondta, hogy soha nem érzett vágyat a régi családja felkutatására, talán azért, mert nevelőinél teljes, felhőtlen gyermekkort élt, és mindig voltak barátai. Jelenleg boldog házasságban él, melyből gyermeke is született már.

A hölgy végül felvilágosította, azért keresték meg ennyi idő után, mert olyan fontos dolog derült ki, melyet mindenképpen tudatni szeretnének vele. Ugyanis nem egyedül adták örökbe, hanem ikertestvérével együtt, aki más nevelőszülőkhöz került Párizsba és ma is ott él.

i1.jpg

A hölgy megadta Paulának Elyse telefonszámát, és a sajátját is, ha esetleg valami kérdése adódik még. Paula a döbbenettől percekig alig kapott levegőt. Végül úgy döntött, visszahívja a hölgyet, de véletlenül összekeverte a telefonszámokat és a húgát tárcsázta fel. Így történt meg az ikrek közötti első beszélgetés, melyet később személyes találkozás is követett. Elyse végül otthagyta Párizst és New Yorkba költözött, hogy testvére közelében élhessen.

Egy East Village-i kávézóban találkoztak először. Ha együtt nőttek volna fel, talán épphogy különbözni szerettek volna egymástól. A kényszerű különélés miatt viszont most mindenben a hasonlóságokat keresik. A legnagyobb meglepetés volt felfedezni közös vonzalmukat az írás és a mozi iránt. Paulából újságíró és filmkritikus lett. „Én is az újságírást választottam, aztán áttértem a rendezésre”, meséli Elyse, két rövidfilmmel a háta mögött. Mindketten New Yorkban tanultak filmművészetet, de más-más egyetemen, viszont ugyanabba a művészmoziba jártak, az Angelika Film Centerbe. Ugyanazokat a filmeket látták, és ugyanaz lett a kedvencük, a Wim Wenders-féle Berlin fölött az ég, amit talán ugyanazon a vetítésen néztek meg.

Mint kiderült, nem ők voltak az egyetlen ikerpár, akikkel ilyen kegyetlen kísérleti játékot űztek. Rajtuk kívül még három ikerpár járt hasonló módon, akadt köztük hármas iker is. S mindezt miért? Mert nevezett pszichiáternő az elmebetegség örökölhetőségét kutatta. Paula és Elyse édesanyja ugyanis skizofrén volt, és a családjukban többen is szenvedtek pszichikai betegségekben csakúgy, mint a többi ikerpár esetében. A doktornő arra volt kíváncsi, mennyiben befolyásolja a betegségek kialakulását a környezeti tényező, a különböző családokba való neveltetésük, és mennyire játszik szerepet az adott DNS.

A családok, akik örökbe fogadták őket, mit sem tudtak az egész kísérletről. Tőlük csak annyit kértek, hogy bizonyos időközönként hadd vegyék filmre a gyermekek viselkedését, hogy így tudják ellenőrizni fejlődésüket.

Felhasznált forrás nyomán: Elle Magazin / 2008. november – lejegyezte: Csiribusz

Képforrás: nymag.com; brooklynpaper.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeletvagyvalosag.blog.hu/api/trackback/id/tr6912398173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása