2020. ápr 23.

Ota Benga, az állatkertben mutogatott férfi

írta: Csiribusz
Ota Benga, az állatkertben mutogatott férfi

A száz évvel ezelőtt a bronxi állatkertben majmok társaságában mutogatott Ota Benga története különös történet, ami jól bizonyítja, hogy a rasszizmus gyökerei milyen mélyen ereszkednek le táptalajukba, az emberi butaságba és ostobaságba. A történet azoknak, akik még sohasem hallottak a human zookról, vagyis az emberkertekről, egyenesen döbbenetes lehet.

ob1_1.jpg

Ota Benga története – ezt se feledjük – 20. századi történet. Azé a századé, amelyben Malinowski és sok más, a kulturális antropológiát megalapozó tudós működött. Azé a századé, amelyben a legnagyobb emberáldozatokat követelő népirtások voltak. Azé a századé, amelyet fényesnek és fejlettnek hiszünk. Ota Benga története nemcsak elgondolkodtató, hanem kijózanító ...

Tovább Szólj hozzá

Érdekességek Hihetetlen történetek Régi történetek

2020. ápr 23.

Fejvesztetten – Boleyn Anna története

írta: Csiribusz
Fejvesztetten – Boleyn Anna története

Hegedűs Péter írása

Amikor hatalmon volt, sűrűn hajbókoltak előtte és felségnek szólították, de a háta mögött boszorkánynak és szajhának nevezték. Hatalma csúcspontján féltek tőle és egymással versengve hízelegtek neki, ám a bukása pillanatában mindenki magára hagyta, és gúnyos szidalmak közepette kísérték végig a halálához vezető úton.

ba1.jpg

Boleyn Anna egy kenti kastélyban látta meg a napvilágot prominens angol nemesi családban. Testvéreivel együtt gondos nevelésben részesült: a francia királyi udvarban kellett felkészülnie az udvarhölgyi szerepre, amit apjuk szánt a lányainak. Tökéletesen megtanult franciául, a korabeli diplomácia nyelvén, megismerte és magáévá tette a párizsi divatot és etikettet, de hazatértekor ...

Tovább Szólj hozzá

Történelem Középkor Régi történetek Ismert személyek

2020. ápr 23.

Égi segítőink, az angyalok

írta: Csiribusz
Égi segítőink, az angyalok

Izing Klára írása

Vallásuktól függetlenül az emberek nagy része hisz az angyalok ban, azok védőerejében. Úgy gondolják, az angyalok biztonságot jelentenek, megóvják őket a bajtól, pontosan úgy, mint a testőrök, csak ők láthatatlanok maradnak.

angyalok1.jpg

Sok templom, gyógyszertár kapta nevét az angyalokról, számos művészeti alkotás foglalkozik velük. Nemcsak ezoterikus könyvesboltok polcai roskadoznak angyal-témájú könyvektől, különféle angyalkártyáktól, társasjátékoktól, hanem szépirodalmi alkotásokban, gyermekmesékben is felbukkannak a láthatatlan szárnyas lények. A film- és popipar sem hagyhatta ki az ezoterikus „toplistát” évek óta vezető angyalokat, és az elmúlt évben több olyan mozidarab, sikerdal készült, amelyben ...

Tovább Szólj hozzá

Érdekességek Misztikum

2020. ápr 23.

UFO-összeesküvések?

írta: Csiribusz
UFO-összeesküvések?

Az űrből érkeznek. Nem tudni, kik ők, miért látogatnak el hozzánk csészealj formájú járműveiken. Nagyon sokan látni vélték már az idegeneket, még többen hisznek bennük, tudományosan dokumentált kapcsolatfelvétel azonban még nem volt. Talán csak mese az egész?

Beszámolók alapján kétféle földönkívülit lehet megkülönböztetni. A szemtanúk egy része azt állítja, hogy barátságos vagy közömbös idegen lényekkel találkozott, mások azonban rossz tapasztalatokat szereztek – ha igaz, amit mondanak.

ufo3a.jpg

Igen népszerűek azok az elméletek, amelyek szerint a világ kormányai – de különösen az amerikai – már régóta rejtegetnek lezuhant csészealjakat és földönkívülieket, és titokban vizsgálatokat végeznek rajtuk. Egy amerikai ...

Tovább Szólj hozzá

2020. ápr 23.

Hatsepszut igaz története

írta: Csiribusz
Hatsepszut igaz története

Ha minden igaz, előkerült az oly régóta keresett múmia, s általa megismerhetjük Hatsepszut igaz történeté t. Vajon mi indíthatta a királynét arra, hogy mostohafiát háttérbe szorítsa, és férfimód uralkodjon Egyiptom felett?  

hatsepszut2a.jpg

/Hatsepszut halotti temploma a Nílus nyugati partján, amilyen fénykorában lehetett/

Nem szép, sőt kifejezetten csúf. Az idő minden bájától és kellemétől megfosztotta és a nyakát övező foszlott gyolcs sem sokat javíthat már a megjelenésén. Előrefittyedő felső ajka fintorba torzul (ő és felmenői is híresek voltak mélyharapásukról). Orrlyukába vászonpólyát, szemgödrébe fekete gyantát tömködtek. Zsugorodott bal füle a koponyájához lapul, haja jószerével az utolsó szálig kihullott.

Ez a ...

Tovább Szólj hozzá

Történelem Ókor Misztikum Rejtélyek

2020. már 17.

Mi az a Casanova, ki az a Casanova?

írta: Csiribusz
Mi az a Casanova, ki az a Casanova?

Sokszor halljuk életünkben, ha egy szoknyabolond, szívtipró férfit látunk, ismerünk, hogy az illető valóságos Casanova . De mit jelent ez a jelzőnek is avanzsálódott szó? Bizonyára mindenki tudja, hogy Casanova valójában egy olasz férfi volt, aki a 18. században élt, s finoman szólva, imádta a nőket. Állítólag nem is volt olyan jóképű, mint hihetnénk. Számtalan szeretője tekintetében, egyáltalán nem volt olyan kivételes férfi abban a korban, amikor a legtöbb nemesember hasonlóan élt. A prostitúció ha nem is teljesen, de többnyire elfogadott volt.

cas1.jpg

/Casanova/

Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt 1725-ben született Velencében, egy olasz színésznő és egy állítólagosan spanyol gyökerekkel rendelkező színész fiaként. A korabeli ...

Tovább Szólj hozzá

Érdekességek Régi történetek Ismert személyek

2020. már 17.

Véres rongyok egy kísértethajón

írta: Csiribusz
Véres rongyok egy kísértethajón

Egy orvosi táska, egy sztetoszkóp, véres kötszerek és rongyok sokasága – csupán ezek maradtak az MV Joyita fedélzetén . A kereskedőhajónak 1955-ben veszett nyoma a Csendes-óceán déli részén, csak a véletlennek köszönhető, hogy egy szemfüles kapitány hetekkel később ráakadt az elhagyatott járműre. A rajta tartózkodó 25 ember viszont soha többé nem került elő.

joy1.jpg

Amikor rátaláltak a magatehetetlenül sodródó hajóra, már nagyon rossz állapotban volt; a csöveket a rozsda marta, és az adóvevője is hibásan működött, hatótávolsága mindössze 3 kilométer volt. A roncs mindezek ellenére nem süllyedt el, ezért az esetet vizsgálók közül sokan nem értik, a legénység miért nem maradt a fedélzeten és várta meg a segítséget.

Az ...

Tovább Szólj hozzá

Érdekességek Rejtélyek Hihetetlen történetek Régi történetek

2020. már 17.

A honnak igaz leányai

írta: Csiribusz
A honnak igaz leányai

Fónagy Zoltán-történész írása

hil5.jpg

A márciusi forradalom és szabadságharc néhány jelenete minden magyarban rögzült. Emlékszünk, amint Petőfi szaval a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, ahogy Kossuth honvédeket toboroz az Alföldön, és látjuk a bitófákat Aradon. Férfiak mind, pedig a nők is kivették a részüket a születő modern nemzet első nagy vállalkozásából.

Március 15. körül az utóbbi évtizedekben rendszeresen jelennek meg írások arról, hogyan vették ki részüket az asszonyok a forradalomból és szabadságharcból. Ezek általában néhány romantikus történetet mesélnek el, tucatnyi, többé-kevésbé ismert hősnő szerepeltetésével. Egy részük „valakinek a valakijeként” tűnik fel. Szendrey Júlia feleségként erősíti a ...

Tovább Szólj hozzá

Történelem Magyarság Hagyományok Régi történetek